• Een kijkje in het leven van strafpleiter Wim Anker

    Louter positieve reacties kreeg de sponsorcommissie van de SVN’69 over de sponsoravond van vorige week woensdag. Speciale gast Wim Anker wist met zijn boeiende lezing de sponsoren een vermakelijke avond te bezorgen. Na een smakelijk pastabuffet verzorgd door Herberg ’t Plein uit Meppel, begint Anker om 20.00 uur zijn verhaal dat hij in zijn jeugd op Schiermonnikoog opgroeide waar zijn vader burgemeester was. Later verhuisden zij naar het Friese plaatsje Akkrum. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd, nadat hij ervaring had opgedaan als beleidsmedewerker bij de reclassering, advocaat bij Trip Advocaten. In 1991 richtte hij samen met zijn tweelingbroer een eigen advocatenkantoor op in Leeuwarden waarbij broer Hans een razend originele naam bedacht voor het kantoor: Anker & Anker. Heel knap verteld Wim, want het was bedacht zonder duur reclamebureau. Het plopte zomaar ineens bij broer Hans omhoog. Geniaal dus! Helaas heeft broer Hans dat hoge niveau na 1991 nooit meer gehaald, grapt Wim Anker er achteraan. Het kantoor van deze gebroeders is gevestigd in een monumentaal pand van maar liefst 6 eeuwen oud. Prachtig benadrukt Wim, maar wel een klein nadeel van de locatie in de oude binnenstad kan het parkeren zijn. Hoewel hij dat euvel direct ook de kop weer in drukt door te zeggen dat parkeren ook eigenlijk geen probleem is, want 98% van de cliënten zit vast. En broer Hans heeft in het verleden al eens aangevuld dat de andere 2% een rijontzegging heeft.

    Zo. En daarmee was de toon gezet. Luchtig en ontspannen sfeertje, dat was het zeker maar de boodschap van was uiterst serieus en schuurde nog wel eens met de rechtvaardigheidgevoelens van de aanwezigen in ons clubhuis. De principes van Wim Anker passeren stuk voor stuk de revue. Zo nemen ze nooit contact op met verdachten (ze worden gebeld), geen dollartekens in de ogen en ze houden te allen tijde de regie. Het gaat over pedofielen, flitspalen, waarheidsvinding, levenslang en dagvaardingen vol spelfouten. En dan de laatste, maar de lastigste categorie klanten is volgens de hartstochtelijke SC Heerenveen-fan dan ook die der advocaten. Elk jaar hebben we er wel een stuk of wat die zich tot hun wenden voor drugsbezit, bedreiging, wapenbezit of iets dergelijks.

    Gepassioneerd verhaalde Anker over zijn diverse klantenkring en de dertien keer dat door zijn optreden wetswijzigingen doorgevoerd waren. Ook verteld hij dat hij graag grensverleggende zaken en proefprocessen doet die leiden tot nieuwe jurisprudentie. Zo was hij betrokken bij de zaak waarin de Hoge Raad tot de conclusie kwam dat radarapparatuur een foutmarge van drie procent heeft, waardoor alle bekeuringen nu worden gematigd. Strafpleiterij is het mooiste beroep ter wereld gaf Wim Anker de sponsoren van SVN’69 mee deze avond.

    Het was mooi om te zien dat ze al ruim op tijd van te voren aanwezig waren, een hapje mee aten en zich gewoon in de groep van de sponsoren mengden. Dit was ook zo tijdens de pauze maar ook na de lezing. En als je wou dan ging hij ook rustig met je op de foto! Daarnaast natuurlijk alle lof voor de sponsorcommissie, Dinus met zijn kantinecrew, Herberg ’t Plein en alle anderen die hun steentje hebben bijgedragen aan deze geslaagde avond.

    Was je aanwezig en wil je nog even terugblikken op de avond? Bekijk dan HIER de foto’s!