• Bron: Meppeler Courant - Joyce Smits

  Sportclubs in Meppel en Nijeveen worstelen met coronatoegangsbewijs. ‘Niemand buitensluiten, maar ergens streep trekken’

  Naast horeca, theaters en bioscopen krijgen ook sportverenigingen te maken met het coronatoegangsbewijs. Vanaf 25 september geldt dat bij het betreden van de sportkantine een QR-code getoond moet worden.

  „Het vergt nogal wat creativiteit om dat in goede banen te leiden,” aldus Hans ter Voorde, voorzitter van FC Meppel. „Moeten we dat met onze eigen vrijwilligers gaan doen? Ze zijn al zo schaars. Rationeel zeg ik dat we ons moeten houden aan wet- en regelgeving die ons worden opgelegd, maar het wordt moeilijker als ik iets van mijn vrijwilliger ga verlangen wat hij misschien niet zo leuk vindt. Wil hij wel een code scannen? Daar maak ik mij best zorgen om. Hetzelfde lid met wie je een uurtje daarvoor in de supermarkt stond, moet je even later gaan controleren. Dan begeef je je op het menselijke vlak. Hoe gaat die vrijwilliger daar in zijn bovenkamer mee om?”

  Resoluut

  Bestuurslid Liesbeth van Leuveren van Honk- en Softbalvereniging Blue Devils is resoluut: „Als deze maatregel doorgaat, gaat onze deur dicht. We hebben niet zomaar apparatuur om de boel te scannen en niet iemand om bij de deur te zetten. Diegene staat namelijk al achter de bar.”

  Het verbaast Van Leuveren enorm dat sportclubs met deze restrictie te maken krijgen. „Wat we al een hele tijd niet meer doen, moeten we nu dus weer gaan doen? We hebben juist alle coronabeperkingen weggehaald. Als het een regel is waar we ons aan moeten houden, doen we dat, maar dat betekent dus voor ons de deur dicht. En zoals gewoonlijk worden de kinderen daar de dupe van. Zij komen hier even naar binnen voor een snoepje of een zakje chips. Wij geven hier geen feestjes.”

  Olaf Agterbosch, voorzitter van de Meppeler Hockey Vereniging (MHV), zegt zich te conformeren aan de eisen van de wetgever, maar geeft ook aan dat het een ethische kwestie betreft. „Aan de ene kant willen we niemand buitensluiten, aan de andere kant moet je ergens een streep trekken,” aldus Agterbosch. „Óf je laat niemand toe, óf je laat iedereen toe. Bij beide situaties voel ik me niet senang. Ik hoop dat we een middenweg kunnen vinden.”

  Praktische oplossing

  Hij ziet vooral veel in een praktische oplossing. „Als we op ons terrein het terras gebruiken en we maken van binnen alleen een afhaalpunt, vervalt het scannen al. Ik denk dat we creatief moeten zijn.” Ook Hans van Scheijen, voorzitter van de Nijeveense voetbalclub SVN’69, ziet er wel wat in om het terras wel te gebruiken en de kantine niet. Hij zegt: „Het meest simpele is om de boel naar buiten te verplaatsen. Ik heb liever dat de mensen buiten zijn dan dat ze in de kantine boven op elkaar staan.”

  Van Scheijen geeft aan dat de club regelmatig op de hoogte wordt gehouden door een gemeenteambtenaar over de coronamaatregelen. „We moeten even afwachten hoe scherp de kantine-uitspraak gaat worden. Wat er van ons wordt vereist, zullen we zoveel mogelijk volgen. Maar als wij een regel onuitvoerbaar achten, denk ik niet dat de gemeente die keuze moet maken. Dan is het te kwetsbaar.”

  ‘Lastige kwestie’

  Het is half september en dat betekent dat IJs- en Skeelerclub Nijeveen in de jaarlijkse overgangsperiode zit. De trainingen op de baan aan de Schuurmansweg worden verplaatst naar binnenbanen op andere locaties. En dat betekent minder verkeer in de kantine. „Je zou bijna kunnen zeggen dat het een gelukje is,” aldus voorzitter Klaas Jan Bijker. „Ik had namelijk nog niet geweten hoe we de controle op een coronapas voor elkaar hadden moeten boksen. Aan de ene kant: regel is regel, maar aan de andere kant is het nogal wat om je leden te gaan controleren. Er zijn mensen die er heel goed over hebben nagedacht en zich toch niet laten vaccineren. Dat is prima. Maar die zouden we dan toch moeten tegenhouden. Het is een lastige kwestie en we waren er nog niet uit. Ik hoop dat tegen de tijd dat we weer meer op de buitenbaan gaan rijden, hierover nadenken niet meer nodig is.”

   

  URL naar originele artikel, klik hier