• Nieuwjaarsspeech 2019 van de voorzitter

  Namens het bestuur iedereen heel hartelijk welkom op deze toch wel een beetje een bijzondere Nieuwjaarsreceptie. Ieder van ons heeft ongetwijfeld een jaar achter de rug met vreugdevolle momenten en met momenten van verdriet. Zo rond de Kerstdagen en jaarwisseling zijn de verdrietigste ervaringen in het leven veelal het meest voelbaar. We hebben veel zieken, twee wil ik er hier noemen.

  Erna Klomp, verzorgster bij de selectie en naar Patrick Hoksbergen, speler van ons derde, beiden zijn geconfronteerd met een ernstige ziekte. Patrick is intussen geopereerd en gelukkig weer herstellende en zelfs alweer  aanwezig. Dit soort gebeurtenissen laat ons zien hoe betrekkelijk het allemaal is en leert ons alles maar ook met name de sport te relativeren.

  Het jaar 1969 was een bijzonder jaar, er vonden twee gebeurtenissen plaats met grote gevolgen. Neill Armstrong zette in juli als eerste mens een stap op de maan en vergelijkbaar, eind januari van datzelfde jaar richtte een paar mannen in Nijeveen SVN’69 op. Een bijzonder jaar 2019 ligt voor ons, bijzonder omdat we dit jaar als club dus 50 jaar bestaan en daarom zijn we als bestuur van mening dat we, daar waar het kan, de dingen een beetje anders dan anders moeten doen. Daar zijn we vanmiddag al mee begonnen want voor zover ik weet, is er nog nooit voor de receptie aan een voetbalwedstrijd gespeeld.

  We moeten dit jaar maar eens kijken waar we zoal een feestelijke tintje aan kunnen geven. Om te beginnen wil u vragen om het weekend na Hemelvaartsdag alvast in uw agenda te blokkeren, want op vrijdagavond 31 mei en zaterdag 1 juni heeft de jubileumcommissie voor een feestelijk programma gezorgd. Voor het overige, ik begrijp nu ook wel waarom voorzitters in het verleden maar 2 jaar aan bleven, dat heeft ongetwijfeld te maken gehad met de nieuwjaarstoespraak. Ik sta hier al weer voor de vierde keer en ik vroeg mij af wat ik zou moeten gaan zeggen.

  Maar we zouden dit jaar alles een beetje anders doen. Ik zal het deze keer dus niet hebben over het achter ons liggende jaar dat goed en sportief verlopen is, al was het met de selectie op de laatste wedstrijddag wel billenknijpen. Ik ga het ook niet hebben over wisselende successen of dat er een jeugdteam kampioen is geworden en dat een ander team in het voorjaar tot op het laatste moment meedeed voor het kampioenschap. Ik zeg niets over de succesvolle voetbalschool of het leuke voetbalkamp, een prachtig Kubb-toernooi of dat het Henk Hofmantoernooi goed is verlopen, dat we hebben geklaverjast en gejokerd, gedart, gepokerd, gevist en bingo-avonden hebben gehouden. Ik zal het ook niet hebben over wereldgebeurtenissen, de burgeroorlog in Jemen, de rond dobberende boten met vluchtelingen, tsunami's, aardbevingen of leipe idioten die menen op grond van hun religie anderen te moeten vermoorden en daartegenover het grote voorrecht dat wij en onze kinderen hier in rust kunnen opgroeien en sporten, dat dat niet vanzelfsprekend is, maar iets om dankbaar voor te zijn. Ik zeg ook niets over onderlinge verdraagzaamheid, dat die over de hele wereld veel beter zou moeten en dus ook hier. Over dit alles zeg ik dit jaar dus niets. Waarover dan wel?

  In de eerste plaats ben ik trots op al onze vrijwilligers, in welke hoedanigheid dan ook, senioren en jeugd leiders en trainers, mannen en vrouwen die in weer en wind op doordeweekse avonden en soms heel vroege zaterdagochtenden met de jeugd bezig zijn, de jeugdcommissie, supportersvereniging, sponsorcommissie, de onderhoudsploegen, de schoonmaakploegen, technische commissie, de scheidsrechters en het kantinepersoneel die als enigen hier vanavond aan het werk zijn en dat mag ook wel eens gezegd worden en nog veel meer, zonder uw allen hebben we geen club. Vorig jaar maakte ik mij grote zorgen over de vacature van wedstrijdsecretaris en scheidsrechterscoördinator. Ik ben blij nu te kunnen zeggen dat die functies in de loop van het jaar zijn opgepakt door respectievelijk Harmen Tjeerdsma en Wouter Westenbrink.

  Ik ben trots op ons vrouwenvoetbal. Vorig seizoen teruggetrokken uit competitie en nu twee 7-tallen. Ook bij ons zit het vrouwenvoetbal in de lift. Ik ben blij met de opstart van onze reanimatiecursus, diverse avonden hebben leden zich hier met succes op gestort en de avond met een certificaat afgesloten. Bij voldoende animo willen we daar ook dit jaar graag mee verder gaan. Mijn complimenten voor de jeugdspelers van JO15 die bijna allemaal hun pupillenscheidsrechters diploma hebben gehaald. Nieuw en succesvol waren de familiedag die alle commissies met elkaar georganiseerd hebben en het sponsor stamppotbuffet. Het is mooi dat de supportersvereniging en activiteitencommissie de handen ineen hebben geslagen en als één commissie verdergaan. Ik ben ook trots op ons duurzaamheidstraject en dat we gefaseerd een rookbeleid hebben ingevoerd. Kortom, de club is vollopen beweging, financieel gezond en springlevend.

  En dan onze jubilarissen. Ieder jaar weer vind ik dit een heikel punt omdat ik mij afvraag of 50 jaar administratie, eerst handmatig en later digitaal wel helemaal sluitend is. Ik heb maar het gevoel dat dingen niet kloppen. We missen gewoon jubilarissen, dat kan niet anders. Intussen is mij gebleken dat we in 2006 zijn overgegaan op digitale administratie. Toen zijn alle leden ingevoerd en is de historie min of meer verdwenen. Wij hebben ons zelf als bestuur de opdracht gegeven dat verder uit te zoeken. Daar hebben we dus iedereen die vóór 2006 al lid was bij nodig. Het gaat dan om aaneengesloten lidmaatschap. Daar waar wij het niet kunnen nagaan, zult u benaderd worden. Tijdens het jubileumfeest hopen we eea op orde te hebben en gaan we het recht zetten.

  Ik zei al het is een bijzonder jaar, hier komt wat mij betreft zo’n bijzonderheid. We hebben namelijk leden die 50 jaar lid zijn. Mannen van het eerste uur om het zomaar te zeggen, begonnen op een knollenveld nabij het Griftestuk, geweldig. Kom maar naar voren: Henk Veen, Harry van Dijk, Henk Bijker, Klaas Mol, Henk Smeenge, Jan Knol en Joop Dunnik. Van harte gefeliciteerd, 50 jaar ononderbroken lidmaatschap is toch wel heel bijzonder. Jullie zijn niet alleen zomaar 50 jaar lid, maar allemaal zijn jullie ook nog actief binnen de club. Dit jaar hebben we volgens onze administratie twee leden die de 40 jaar lidmaatschap volmaken. Dinus Foekens en Arjan Groen. Dinus, jij bent toentertijd door Bas van der Iest gevraagd om penningmeester te worden. Na vier jaar penningmeesterschap heb je het beheer van de kantine overgenomen en dat doe je nog steeds met heel veel inzet en kunde.

  En dan Arjan Groen, als 10-jarige bij de club gekomen, op je 17e al bij de selectie en dat 20 jaar volgehouden, daarna nog 5 jaar in het tweede. Je hebt een prachtige voetbalcarrière hier achter de rug, afgesloten met een prachtige jubileumwedstrijd. Met recht een club coryfee. Intussen heb je heel wat meegemaakt, de draad weer opgepakt en sinds een paar jaar een zeer gewaardeerd lid binnen de sponsorcommissie én leider van JO19. Nu wil het toeval en ieder van ons kan natuurlijk zelf rekenen dat op je 10 jaar lid eworden, nu 40 jaar lid en dus ook dit jaar 50. Net als de club ben je dus van 1969. Nu zijn we met een commissie bezig geweest met het samenstellen van wat wij noemen het Jubileum Pingeltje. Die is nog niet geheel af maar er is wel een proefdruk. Vanuit de proefdruk moet er nog wel iets gebeuren. De puntjes op de i om het zomaar te zeggen. Nu kunnen we de proefdruk weggooien maar dat vonden we ook een beetje zonde. We dachten we geven hem een mooie voorkant en dat krijgt Arjan het eerste exemplaar. Let op, de exemplaren die later worden rondgedeeld, krijgen een andere voorkant, dit is dus een uniek exemplaar!

  Nu het het dan toch over dat Jubileum Pingeltje heb, enkelen onder ons, Fijgje, Renate, Henk en Janita, zijn daar de afgelopen maanden ontzettend druk mee bezig geweest. Ik kan u allen verzekeren dan zonder de kennis en kunde van Janita, haar inzet én de inzet van de anderen wij geen jubileum pingeltje zouden hebben.

  En dan wil ik Trijntje nog even naar voren hebben. Trijntje was afgelopen jaar in de gemeente Meppel clubheld van het jaar. Waarom: je vervangt Dinus als die er niet is, je zit in het bestuur, en vanuit die functie zit ze in de jubileumcommissie en is zijn verantwoordelijk voor die kleding. En met name dat laatste dat is nogal wat. Het is bestellingen doen, sorteren, uitzoeken, setjes maken, sponsoruitingen er op en weet ik wat meer. Ik ben van mening dat je de titel vrijwilligster van het jaar volledig verdiend. We hebben een oorkonde en een bos bloemen.

  En dan nog onze sponsoren. Een club kan niet zonder. De afgelopen pakweg anderhalf jaar hebben we ruim 30 sponsoren erbij gekregen, dan wel met bestaande sponsoren een verbeterd contract aangegaan. Veel van hen heeft u b.v. als shirtsponsor voorbij zien komen op website, facebook e.d. Waar we nog geen aandacht aan besteed hebben is ons nieuwe sponsorcollectief. Op advies hebben we op een gegeven moment besloten niet meer op zoek te gaan naar 1 hoofdsponsor maar maar een collectief. Ondertussen hebben we 10 sponsors in het collectief zitten en daar zijn we ontzettend blij mee.

  U kunt allemaal zelf zien wie dat zijn:

  -Toyota Van der Linde Meppel
  -ME productions, artiesten en organisatiebureau
  -Busscher exploitatie en cateringsbedrijf Nijeveen
  -Op-en Overslag Meppel BV
  -Faber adviseurs
  -Sipma transport, Marwijksoord nabij Rolde
  -Meuleplein, snack plaza en Brasserie
  -Werkplan, Meppel. Uitzenden, werven, selecteren en detacheren
  -Timmerman marktkramen
  -Oostergetel makelaardij en taxaties

  Ook nieuw Multiselect, Gradabikes en Bouwbedrijf Oort uit Wanneperveen. Intussen heeft u of kunt Bart Knol en Ruth Oosterhuis zien rondlopen in jubileumshirts, kom maar even naar voren om te showen, die zijn vanaf nu te bestellen bij Elise Nijboer en Trijntje Bijker. Die beheren de intekenlijsten.

  Verloting:
  -3e prijs honderd euro te besteden bij Rijkeboer: Ronald Bosch
  -2e prijs fam. Beerta, 150 euro tuincentrum Visser
  -1e prijs Klaas Roskam, 250 euro COOP

  Tot slot, de muziek wordt bijna traditiegetrouw weer verzorgd door Fulltime Motions van Robin Oostergetel en René Dekker. En, u heeft ze al gezien, het eind jaren 90, begin 2000 stonden ze hier en in de wijde omtrek bekend als Duo Biertje. Jos Zweistra en Coen Speelman op ons verzoek uit respectievelijk Amsterdam en Groningen vandaag speciaal hier naartoe gekomen. Zo rond 2003 hebben zij samen met Steven op verzoek een lied geschreven voor de werkers voor werkers feestavond. De tekst verwijst er nog naar. Toentertijd zijn er heel wat cd’s van verkocht en schalde het voor iedere thuiswedstrijd uit de speakers. Daarmee werd het min of meer vanzelfsprekend een clublied. Het leek ons leuk om in dit jubileumjaar oude tijden weer even te laten herbeleven. Ik stel voor dat ze het straks éénmaal volledig zelf ten gehore brengen en dat ze het daarna nog dunnetjes overdoen waarbij we allen luidkeels meezingen.

  Ik dank jullie voor jullie aandacht en laten we er met elkaar een fantastisch jaar van maken!