• Beste KNVB, bestaat er ook een mogelijkheid om een eigen oefening te tekenen en uit te werken vanuit een blanco veldje, zoals dit ook kon in de oude trainingsplanner?
  Hans Molengraaf op de Facebookpagina van de KNVB, 28 september, 17.24

  Duncan, hoewel je natuurlijk een topper bent, misschien kun je hier iets mee voor jouw trainingen??
  Wiesje Alderse Baas, 3 oktober, 22.00

  Jan, kunnen wij hier ideeën uit halen voor onze spelertjes?
  Sandra Timmermans, 28 september, 16.22

  Inspiratie voor volgende week Danny de Vries!
  Rob van Ewijk, 28 september, 19.48

  Super! Vanavond gaan we hier bekendheid aan geven tijdens het coördinatorenoverleg bij S.V. TOP J
  Marijke Bulham, 28 september, 16.15

  Vorige week maandag werd Rinus geïntroduceerd, een nieuw onlinetrainersplatform van de KNVB met een mobiele app. Het initiatief is bedoeld om de duizenden trainers die dagelijks op de voetbalvelden staan te helpen met hun trainingen (Van goedwillende ouders tot gediplomeerde oefenmeesters). Met Rinus hebben zij op elk moment van de dag toegang tot honderden oefeningen en kant-en-klare trainingsschema’s. Daarnaast kunnen ze inspiratie opdoen om jeugdvoetballers optimaal te laten genieten van wat zij het liefste doen: voetballen. Sterker nog; met Rinus hebben ze het voetbalgeluk letterlijk op zak.

  Dat blijkt.

  Binnen zeven dagen tijd is Rinus 150.000 keer bezocht, hebben 15.000 mensen de app gedownload, deelden honderden verenigingen het in hun eigen netwerk en plaatsten duizenden voetballiefhebbers reacties op Twitter en de Facebook-pagina van de bond.

  Volgens KNVB-manager Voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven, één van de belangrijke motoren achter het nieuwe trainersplatform, is Rinus een schot in de roos. "Veel trainers waren op zondag aan het stressen om leuke trainingen te verzinnen voor de nieuwe week, dat hoeft nu niet meer," zegt van Ruiven. "Zelfs de trainer die onderweg van het werk naar de voetbalvereniging nog even probeert wat leuke oefeningen te bedenken, checkt op zijn of haar smartphone gewoon even Rinus en vindt snel de leukste voorbeelden voor elke leeftijdscategorie."
   
  Het is niet voor niks, dat het nieuwe KNVB-trainersplatform Rinus heet. Met trainingen en oefenvormen die in de afgelopen jaren zorgvuldig zijn ontwikkeld, is het een praktisch eerbetoon aan de beste trainer van de vorige eeuw en vormt het tegelijkertijd een vraagbaak voor alle andere zaken waarmee een voetbaltrainer te maken krijgt. Waaronder de pedagogische kanten van zijn of haar rol: Hoe creëer je een team waarin ieder kind zichzelf kan zijn en gelukkig is. De voetbaltrainer is nu eenmaal een verlengstuk van thuis en de leraar op het veld.

  Terugblikkend op zijn leven, vertelde Rinus Michels dat zijn periode als gymnastiekleraar aan een school voor dove en slechthorende kinderen (1956-1965) hem de meeste voldoening had geschonken. Daar leerde hij om alles in simpele woorden duidelijk te maken en goed te articuleren. Volgens Michels zitten voetballers namelijk niet te wachten op theoretische zwamverhalen, maar op hapklare brokken, waarmee ze direct aan de gang kunnen gaan om lekker te spelen. Dat het nieuwe trainersplatform zijn voornaam is gaan dragen, had volgens goede bekenden van de Generaal na veel gezucht en gesteun kunnen rekenen op zijn goedkeuring in herkenbare bastonen en Amsterdamse medeklinkers: ‘Vooruit dan maar.’

   

  Bron: Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB