• Kan een voetbalclub meer betekenen voor de gemeenschap dan alleen het faciliteren van sport? Jazeker, vinden wij bij SVN’69! SVN’69 deelt namelijk de ambitie om haar leden actief te maken voor hun eigen toekomst. Tijdens een bestuursvergadering stond het onderwerp ‘duurzaamheid’ op de agenda. ‘Goed met het milieu omgaan hoort erbij vandaag de dag’, zegt voorzitter Jaap van der Niet. ‘We hebben een voorbeeldfunctie voor onze leden.’ Daarom besloot het bestuur te onderzoeken hoe de vereniging kon vergroenen, minder CO2 kon uitstoten en tegelijkertijd geld kon besparen. Eind 2017 presenteerden zij dan ook hun duurzaamheidsplannen en inmiddels is er LED verlichting bij de velden geplaatst, zijn er 62 zonnepanelen geplaatst en een nieuw zonneboilersysteem met een buffervan 1000 liter. Een behoorlijke investering waarvoor de vereniging een beroep heeft gedaan op de landelijke subsidie, op een bijdrage uit het aanjaagfonds van de gemeente en een donatieplan voor de zonnepanelen.

    De resultaten zijn goed: ‘De cijfers wijzen inmiddels uit dat we goed besparen’, zegt een trotse voorzitter. ‘Ontzettend mooi!’ In het jaar 2017 verbruikte de vereniging in totaal 37.300 kWh en 10.000 kuub gas. Het afgelopen jaar (2018) heeft de vereniging 22.000 kWh verbruikt en ook nog eens 7.700 kWh terug geleverd. Het gasverbruik is afgenomen naar 7.500 kuub. ‘Ook een forse verbetering dus!’

    Overigens loopt het donatieplan met betrekking tot de zonnepanelen nog steeds. Iedereen die de club een warm hart toedraagt en zijn haar/steentje wil bijdragen aan het milieu kan zich aanmelden via zonnepanelen@svn69.nl, direct contact opnemen met één van de sponsorcommissieleden of via het inschrijfformulier die in ons clubhuis ligt.